دیدگاهی نو بر کتابداری

دیدگاهی نو بر کتابداری

جواد صیافی کارشناس ارشد کتابداری

بایگانی

libdex

يكشنبه, ۱۵ خرداد ۱۳۹۰، ۰۸:۱۳ ب.ظ

امروزه بهترین روش برای کسب اطلاع از منابع موجودی کتابخانه ها، استفاده از فهرستهای رایانه ای کتابخانه ها می باشد. فهرستهای رایانه ای اطلاعات کتابشناختی منابع نظیر پدید آورنده، عنوان، موضوع، شماره راهنما، ناشر، محل نشر، تاریخ نشر و غیره را در بر می گیرند.
در این میان گسترش روز افزون شبکه جهانی وب و قابلیتهای فرا متنی و چند رسانه ای آن در ارسال و دریافت اطلاعات مفهوم فهرست همگانی را متحول ساخته و افقهای جدیدی را به منظور دسترسی کارآمد و مؤثر به فهرست پیوسته کتابخانه ها نمایان ساخته است. ویژگیها و قابلیتهای برجسته و منحصر به فرد فهرستهای پیوسته محیط وب در مقایسه با فهرستهای سنتی مثل دسترسی به اطلاعات چند رسانه ای (متن، صورت، تصویر) پیوندهای فرامتنی در رکوردهای کتابشناختی، به کارگیری جلوه های گرافیکی برای استفاده مؤثر و جذابیت بخشیدن به فهرست و امکانات جانبی دیگر نظیر ارسال نتایج کاوش از طریق پست الکترونیکی، جستجو به زبانهای مختلف و نمایش فرمتهای فهرستنویسی ماشین خوان همراه با تصاویر مرتبط با فهرست مربوطه و همچنین قابلیتهای دیگر باعث گرایش کتبابخانه ها به این محیط جدید شده و اکثر آنها فهرست پیوسته خود را از طریق این شبکه نوظهور در دسترس عموم قرار داده اند.
استفاده از فهرستهای پیوسته محیط وب در بسیاری از موارد باعث تسهیل خدمات کتابداری و اطلاع رسانی می شود. یکی از مزایای استفاده از فهرستهای پیوسته محیط وب تسهیل فرآیند فهرستنویسی منابع اطلاعاتی میباشد.
در واقع امروزه بیشتر کتابخانه ها برای صرفه جویی در وقت، هزینه و همچنین نیروی انسانی خود از فهرستهای پیوسته محیط وب برای سازماندهی و فهرستنویسی منابع خود استفاده می نماید. برای مثال با استفاده از فهرست پیوسته کتابخانه کنگره آمریکا می توان اطلاعات ضروری اثر مثل شماره رده بندی کتابخانه کنگره موضوع بر اساس هر عنوانهای موضوعی کتابخانه کنگره را به دست آورد. همچنین تسهیل فرایند تحویل مدرک، خرید و سفارش منابع اطلاعاتی و نیز امانت کتاب و همکاری بین کتابخانه ای از راه دور از یک دیگر خدماتی است که می تواند از طریق فهرستهای پیوسته محیط وب ارائه گردد. در این میان به دلیل رشد فزاینده فهرستهای پیوسته امروزه راهنماها و پایگاههای متعددی در شبکه وب وجود دارند که امر دسترسی به فهرستهای پیوسته را تسهیل می نمایند.
با استفاده از این راهنما و پایگاهها می توان به فهرست انواع کتابخانه ها دسترسی پیدا کرد.
libdex
www.libdex.com


پایگاه libdex یکی از کاربردی ترین و برجسته ترین پایگاهها برای شناسایی و دسترسی به فهرست پیوسته کتابخانه ها و ناشران سراسر جهان در شبکه وب به شمار می رود. از طریق جستجو در پایگاه اطلاعاتی این راهنما می توان به فهرست پیوسته و یا سایت وب حدود 18 هزار کتابخانه در سراسر جهان دسترسی پیدا کرد. از دیگر خدمات و قابلیتهای ویژه این پایگاه می توان به امکان دسترسی به فهرست پیوسته کتابخانه های 60 کشور از طریق جستجو در نمایه جغرافیایی کشورها و همچنین فهرست پیوسته حدود 7 هزار ناشر در سراسر جان از طریق جستجوی نام ناشر و نیز سیاهه نرم افزارها و شرکتهای ارائه دهنده فهرستهای پیوسته در محیط وب اشاره کرد.

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۰/۰۳/۱۵
جواد صیافی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی